Herkenningspunten

Alexanderplatz

In het centrum van het oude Oost-Berlijn bevindt zich dit grote plein, waar de oude communistisch overheid van de DDR zijn belangrijkste spoor achterliet. Dichtbij bevindt zich de televisietoren (Fernsehturm) dat met een hoogte van 368 m, het hoogste gebouw van Berlijn is en dat vanuit bijna elk punt van de stad gezien kan worden. De toren werd gebouwd in de jaren 60 en beschikt over een rond panoramisch restaurant dat ronddraait en van waaruit men een panoramisch uitzicht over de stad heeft. In de omgeving van Alexanderplatz vindt men monumenten en grote oude gebouwen, pleinen en allerlei soorten winkels. Onder de vele monumenten vallen het Gemeentehuis (Rotes Rathaus) en de protestante kathedraal van Berlijn op.

Unter den Linden (Onder de Linden)

Is de belangrijkste laan van Berlijn. Hij begint bij de PariserPlatz aan de westkant van de Brandenburger Tor, waar zich emblematische gebouwen zoals de Kunstacademie, het beroemde Hotel Adlon of de Ambassades van Frankrijk en de VS bevinden.

Vanaf dit plein loopt de laan meer dan één kilometer naar het oosten tot de brug Schlossbrücke, die de verbinding was tussen het Museumeiland en het oostelijke gedeelte van Berlijn. Op een plein naast Unter den Linden bevindt zich de Katholieke Kathedraal van Berlijn, (tussen de opera Staatsoper Unter den Linden, een van de drie de stad telt en het gebouw bekend als de Kommode), en is gewijd aan de Heilige Hedwig.

Siegessäule (Overwinningszuil)

Het gaat om een monument van 69 m hoog in het park Tiergarten, gebouwd naar aanleiding van de drie Duitse militaire overwinningen in de 19e eeuw. Bovenop staat het beeld van de godin Victoria. Men kan op de top komen en vanaf het panoramische platform heeft men een fantastisch uitzicht op de stad.

Reichstag

Sinds 1999 is het opnieuw de zetel van het Federale Parlement, nu Bundestag genoemd. Toen het gebouwd werd, werden alleen de buitenmuren overeind gelaten; het interieur is helemaal nieuw. De indrukwekkende glaskoepel is toegankelijk voor het publiek en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de stad, vooral ‘s avonds.

Brandenburger Tor

Dit monument van classicistische stijl bevindt zich op enkele meters van de gevallen muur, op niemandsland tussen de muur en de kazernes en bewakingstorens van de politie (Volkspolizei) van de DDR; tegenwoordig is dit het verenigingssymbool van het land.

Potsdamer Platz

Zijnde het oude hart van de stad, vernietigd tijdens de oorlog, lag de PotsdamerPlatz zich te verpauperen. Vanaf de Hereniging zag men als enige mogelijkheid er een nieuwe wijk in het centrum van een metropool te maken. In 1991 wonnen de architecten Heinz Hilmer en Christoph Sattler de prijsvraag om de Potsdamer en het te herbouwen.
Hun concept baseerde zich op het model van “Europese stad” en er werd besloten om een aantal wolkenkrabbers te bouwen. In 1993 begon de bouw voor de wijk van het Daimler Chrysler Quartier, volgens het architectenproject van Renzo Piano en Christoph Kohlbecker. De uitvoering van de directie lag bij de internationaal bekende architecten Renzo Piano, Richard Rogers en Arata Isozaki.
In de grootste bouwput van Europa werd in slechts vijf jaar uit het niets een nieuw stadscentrum gebouwd. Het Sony Center van Helmut Jahn, beëindigd in 2000 heeft een koude futuristische esthetica en vormt een contrast met de wijk Daimler Chrysler. Begin 2004 werd het elegante Beisheim Center in Lenné-Dreieck geopend.

De Berlijnse Muur

Aan de oevers van de rivier de Spree, in Friedrichshain, kan over een lengte van 1.316 meter het grootste stuk muur bezocht worden, wat nog bestaat. Na de val van de muur, werd de East-Side-Gallery versierd door 118 artiesten uit 21 landen. Deze artiesten gaven met hun meer dan honderd schilderijen aan de oude westelijke kant van de muur, de politieke veranderingen van het jaar 1989/90 weer.

In de Mühlenstrasse kan men meer dan een kilometer van deze resten uit het verleden bekijken. Het Checkpoint Charlie, een van de toegangspunten voor buitenlanders in Oost Berlijn en het illegale vluchtpunt van sommige inwoners van de DDR, bevindt zich eveneens nog in een goede staat. Tegenwoordig staat naast het Checkpoint Charlie een museum gewijd aan de geschiedenis van de muur en aan diegenen die deze op verschillende manieren geprobeerd hebben over te gaan.

Het Holocaustmonument

De 2.711 cementblokken doen herinneren aan de verschrikkingen van de Joodse Holocaust door de Nazi’s. Dit monument, ontworpen door de architect Peter Eisenman, bevindt zich op een paar meter afstand van de Brandenburger Tor.

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De oorspronkelijke kerk, van de neoromaanse stijl, werd gebouwd om de eerste Duitse Kaiser te loven en daarna werd hij verwoest door een bom in 1943. Een van de beschadigde torens is behouden gebleven en is opgenomen in de hedendaagse constructie en laat het contrast zien tussen de oudheid en moderniteit.

Het gaat om een herdenkingsplaats en een levende herinnering aan de Oorlog en aan de verwoesting die deze met zich meebracht.

Dit bericht werd geplaatst in Voorbereiding en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie